Bol Borrel dd 9 okt 2021 Speech Hein Snijders

Lieve BOL-genoten,

In mijn schooltijd heb ik twee schoolliederen versleten en één yell. “Zing mee met ons, die voor ‘t lyceum gloeit, niets gaat boven het lyceum en al wat ons daar boeit”….

In mijn tijd al plechtstatig en wat oubollig bevonden (mijn moeder kende het nota bene ook al) en bovendien lastig om te zingen als het te hoog werd ingezet: dan kwam je bij die woorden “…boven het lyceum” behoorlijk in de knoei te zitten. En zeker toen ik de baard in de keel kreeg…

En dus schreef Karel Hogendoorn in -pak ‘m beet- 1969 een nieuw schoollied. “Zoals die school van ons, is er geen andere, dat is een oud refrein, tien woorden zijn genoeg om alles mee te zeggen, dus om kort te zijn: één school is de beste en dat is het Nederlands (2x)”. Maar op de één of andere manier werd dit lied toch niet schoolbreed opgepakt en bleek de oude versie uiteindelijk onuitroeibaar. 

Net als de yell “NED ERL AND SCH Nederlands, Nederlands, Nederlands, hoi!”. Ook toen de schoolnaam al lang niet meer met SCH werd geschreven bleef die yell -vooral bij interlyceales- ongekend populair. Met name omdat die zoveel lekkerder bekte dan de yells van de andere lycea, zoals bijvoorbeeld “Hi ha hejum, Amsterdams lyceum” en “LOR LOR LORENTZ, Lorenz!”  

Opmerkelijk toch, dat die woorden zich 55 jaar later nog moeiteloos laten opdiepen. Net als de Duitse rijtjes (durch, für, ohne, um, bis, gegen, entlang, wieder), de Indische archipel (Bali Lombok Soembawa Soemba Flores Timor), het begin van Ovidius’ Pyramus en Thisbe als voorbeeld van een perfecte hexameter (Pyramus et Thisbe, iuvenem pulcherrimus alter, altera quas Oriëns habuit, praelata puellis, contiguas tenuere domos ubi dicitur altam) en de graven van Holland (Dikke Dikke Ada Dikke Dikke Flo Dik Flo Dik Flo Dikke Ada Wimpel Flo Wimpel Flo Jan 1). O ja, en natuurlijk ook het telefoonnummer van m’n ouderlijk huis (070-245144). Niet altijd even bruikbare ballast, waar je echter in een jong gezelschap wel vaak goede sier mee kan maken…

Hieruit blijkt maar weer eens, hoe cruciaal 

die hele middelbare schoolperiode voor je vorming en je toekomst is geweest. Diep in de krochten van je geheugen zit allerlei in die periode vergaarde informatie opgeslagen, waar je de rest van je leven profijt van hebt. En dat geldt ook in relationele zin. Want zowel in de klas als op het schoolplein als op het sportveld als -in mijn geval- op het toneel leer je je te verhouden tot anderen, tot leeftijdsgenoten. Daarom zijn bijeenkomsten als deze ook altijd zo fijn: je keert als het ware terug naar je basis. Naar mensen die je kennen uit de tijd dat je blad nog grotendeels onbeschreven was. En die vaak je ouders nog hebben gekend…

Wat dat betreft kan ik me ook oprecht verheugen op het 20ste lustrum, dat over krap drie jaar -om precies te zijn op zaterdag 25 mei 2024– zal worden gevierd. Daar zijn we ons als bestuur al enigszins op aan het voorbereiden, maar ik zou hier toch willen herhalen dat we dat niet alléén kunnen en dat we met name “optrommelaars” zoeken: mensen die bereid zijn zoveel mogelijk jaargenoten uit hun schoolperiode te traceren en te stimuleren om dat 100 jarig bestaan luister bij te zetten. Als appetiser kan ik verklappen dat we voor de locatie ons oog hebben laten vallen op de kraamkamer van ons lyceum, het gebouw van de Haagse Schoolvereniging aan de Nassaulaan. Of dat uiteindelijk zal lukken weten we nog niet, maar we hebben goede hoop….

Dus: zegt het voort en meld je als “optrommelaar” aan bij onze secretaris, Madelon Elias. Dat mag vandaag persoonlijk maar ook op de website. En over die website gesproken, ik nodig jullie nogmaals uit om jullie herinneringen aan je schooltijd met ons en andere mede-lyceïsten te delen. Want wat is er nou mooier dan te weten, dat die herinneringen ongetwijfeld aan vele anderen een herkennende glimlach zullen ontlokken. 

Genoeg gepraat. Rest me voor nu het glas te heffen op jullie welbevinden en -natuurlijk- op jullie aller gezondheid!

Deel dit artikel