FOTO'S
LINKS
OVER 'de BOL'
OVER 'het NL'
HOME
BESTUUR

      

Mail het Bestuur

 

Mail de Webmaster

Leerlingenboek BOL-NL

Raadpleeg het

'Leerlingenboek'

 

(alleen voor leden).

Leerlingenboek BOL-NL

U vindt ons ook op

 

 

 

Bond van Oud-Lyceïsten

 

Nederlandsch Lyceum

De Bond van Oud-Lyceïsten

van het Nederlandsch Lyceum (B.O.L.)

 

 

De vereniging van oud-leerlingen van het Nederlandsch Lyceum werd op initiatief van oud-leerling Freek Schuylenburch in 1924 opgericht. Het voornaamste doel was en is “het ontmoeten van elkaar en van de nog in leven zijnde leermeesters”.

 

Om dit doel te realiseren werd jaarlijks een reüniediner georganiseerd en was er een traditionele dagtrip oftewel het “schoolreisje”. Aan het eind van ieder schooljaar werd een koffiemaaltijd georganiseerd voor de vertrekkende leerlingen en docenten, een effectieve manier om nieuwe leden te werven.

Veel later werden dat “thé dansants” in bekende gelegenheden als het Kurhaus en Palais de Dance in Scheveningen. Nu, begin 21e eeuw zijn de jaarlijkse borrels op een mooie plek in Den Haag nog altijd dé gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten.

 

De B.O.L. organiseert nog steeds jaarlijks een “schoolreisje”. Zo bezochten wij in de afgelopen jaren Paleis Soestdijk, de glasfabriek in Leerdam, de Porceleyne Fles in Delft en het Jenevermuseum in Schiedam. De schoolreisjes worden altijd afgesloten met een gezellig diner. Andere gelegenheden om elkaar te ontmoeten zijn de Algemene Ledenvergadering en de jaarlijkse borrel in het najaar.

 

Iedere vijf jaar wordt door de B.O.L. een reünie georganiseerd, bestemd voor leden en alle oud-leerlingen en oud-docenten van het Nederlandsch Lyceum. Sinds 2007 genieten wij daarvoor gastvrijheid in het gebouw van The International School of The Hague in Den Haag (Kijkduin) omdat het schoolgebouw aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan inmiddels is afgebroken, evenals het eerste gebouw aan de Willemstraat. Het glas-in-loodraam, het beeld en meerdere gedenktekens voor leerlingen van onze school hebben in dit nieuwe schoolgebouw een passende plaats gevonden.

 

De jongste reünie vond plaats op 4 oktober 2014. Wij vierden toen ook de 90e verjaardag van de B.O.L. en het was tevens de datum waarop wij stil stonden bij het feit dat onze school 100 jaar geleden werd opgericht.

 

 

Bron: "Het Nederlandsch Lyceum, 1909 - 1991" van J. Schoon

(ISBN: 90-9013148-5)

*) Deze afbeelding werd in de vijftiger jaren door de BOL als reclame gebruikt en is daarom ongewijzigd op deze site opgenomen, ongeacht de thans als zodanig geldende taalfout.